Pancreas

0
44
blog placeholder

De pancreas is een ander woord voor alvleesklier. De alvleesklier is een orgaan in ons lichaam die belangrijke functies heeft. Het heeft een grootte van ongeveer 15 centimeter en lijkt qua kleur op een zalm. Het gewicht van de alvleesklier is 80 gram, het is feitelijk een grote klier.

De pancreas is een orgaan die een belangrijke rol speelt bij de regulering van de spijsvertering. Het orgaan heeft twee werkingen die van groot belang zijn voor ons lichaam. De belangrijkste werking van het orgaan is het ontwikkelen van een agressieve materie die de voedselmoleculen kan laten verdwijnen uit ons lichaam. De tweede werking van het orgaan is het maken van hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook zorgen zij ervoor dat de bloedsuikerspiegel desnoods wordt aangepast zodat hij weer stabiel is.

De pancreas maakt dagelijks anderhalve liter alvleeskliersap aan. Deze stof zorgt ervoor dat ons maagzuur neutraal wordt en blijft. Ook zorgen zij ervoor dat bepaalde stoffen uit ons eten afgebroken wordt.
De alvleesklier maakt dus hormonen aan. Deze hormonen worden gemaakt in de eilandjes van Langerhans. De hormonen komen vanuit de eilandjes van Langerhans in onze bloedbaan terecht. De hormonen die de eilandjes van Langerhans afscheiden zijn insuline en glucagon.

Als er problemen zijn met de alvleesklier kan dit zich uiten in buikpijn en of uitstraling naar de rug. Dit komt omdat de alvleesklier verbonden staat met de middenrug.
Het orgaan kan geinfecteerd zijn. Ook kaan er kanker in de alvleesklier ontstaan.

Als het hormoon insuline in ons bloed terecht komt zakt onze bloedsuikerspiegel. De moleculen in ons lijf nemen namelijk sneller de glucose op en gebruiken deze ook.

De pancreas werkt in ons lichaam nauw samen met wat andere organen. Namelijk de lever en de galblaas. Samen zijn deze drie organen heel goed op elkaar ingesteld en zorgen zij voor het maken en afbreken van verschillende soorten stoffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here