Welke wijn waarbij?

Volgens de Nederlandse Warenwet mag wijn alleen onder deze naam verkocht worden als het, het gegiste sap van vers geplukte druiven betreft. We kennen wijn als rood, rosé en wit. Nu de zomer er eindelijk aan lijkt te komen, drinkt Nederland massaal witte wijn. Maar wanneer drink je witte wijn en bij welke gerechten?
 

Welke wijn bij welke gelegenheid?

In tegenstelling tot rode wijn, die nooit koud mag zijn, worden witte wijnen koel geserveerd. Hoe koud de wijn geserveerd word, hangt af van de kwaliteit. Kwalitatief goede witte wijnen kunnen gerust bij een temperatuur van zo\’n 12 tot 15 graden Celsius gedronken worden. Echter word een graad of 10 als de ideale temperatuur gezien. Echter moet erop gelet worden dat deze niet té koud geserveerd worden. Daardoor bevriest de smaak in de wijn.

Witte wijn is het beste onder te verdelen in 3 categorieën. Namelijk:
– Fris wit
– Fruitig wit
– Vol wit

 

Fris of fruitig?

Iedereen heeft een eigen voorkeur.. een andere smaak, de een houdt meer van fris en de ander meer van fruitig. 
Frisse witte wijnen zijn meestal gemaakt van Sauvignon Blanc, Riesling of Gruner Veltliner druiven, en zijn droog van smaak. Deze wijnen smaken goed bij salades, geitenkaas, garnalen, mosselen, sushi, pittig eten en schaal- en schelpdieren. Daarnaast is het door veel mensen een geliefde wijn om als aperitief te drinken.

Fruitige witte wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Blanc of Pinot Grigio druiven en zijn soepel van smaak. Deze wijnen smaken goed bij gebakken vis of kip, groente, tapas, paddenstoelen, kalkoen of Italiaans eten. Veel mensen drinken dit soort wijnen graag bij de borrel.

Volle witte wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Viognier of Pinot Gris druiven en zijn rond en zacht van smaak. Deze wijnen smaken goed bij roomsauzen, salades met bijvoorbeeld mayonaise, gerookte vis, asperges, gekruide vis, quiches, kaas en tapas. Deze wijn is erg toegankelijk en dus erg geliefd. 

 
Iedereen heeft een eigen voorkeur, dus organiseer thuis eens een wijnproeverij zodat u kunt ontdenkken welke wijn het beste bij u past! Andere interessante artikelen