Goudkoers in de ban van de Federal Reserve

0
6
blog placeholder

Goudkoers onder druk

Sinds april 2013 zien we dat de goudkoers onder druk staat. Daar waar deze lange tijd rond de 40 euro per gram schommelde, kelderde deze in april opeens naar 36 euro per gram. In de maanden daarna sloop de goudkoers langzaam verder naar beneden, met begin juli 2013 zelfs even een dipje onder de 30 euro per gram. Voor mensen die hun goud willen verkopen een minder prettige koers dan voorheen, zo merkt ook Naomi Weststrate-Irak, eigenaresse van De Goudwaag in Den Haag op. Maar, zo geeft zij aan, de koers ligt nog altijd op het dubbele van voor de crisis in 2008.

Vraag en aanbod

Net als alles in de economie is ook de prijs van goud afhankelijk van vraag en aanbod. Er zijn mensen die goud willen kopen en er zijn mensen die juist goud willen verkopen. Redenen om te kopen zijn onder andere: Een gevoel van zekerheid hebben, het idee hebben je geld veilig belegd te hebben, jezelf beschermen tegen inflatie. Verkopen van goud doe je als je het gewoonweg niet meer nodig hebt, of als je denkt dat het niet langer een veilige haven is. Hoe meer mensen willen kopen, hoe hoger de goudkoers wordt, hoe minder mensen geïnteresseerd zijn in goud kopen, hoe lager de koers wordt. Ook als veel mensen willen verkopen, gaat de prijs van goud naar beneden.

It’s the (American) economy, stupid!

Een veel gehoorde uitdrukking: It’s the economy, stupid. Ook voor goud gaat deze uitdrukking geheel op. De regel is altijd geweest: Als het goed gaat met de economie beleggen mensen hun geld liever in aandelen, etc. en als het slecht gaat, liever in goud. Nu gaat het met de Amerikaanse economie een klein beetje beter dan voorheen en hop, iedereen gaat weer in de aandelen zitten.

Wat vooral van belang is, is hoe de Amerikaanse centrale bank zich gedraaagt. Die hebben in de eerste helft van 2013 steeds nieuw geld in de economie gepompt om die te stimuleren. Dat leidt ertoe dat er extra geld op de markt komt, wat weer tot een zekere geldontwaarding leidt (inflatie). Die houdt de goudkoers hoog. Wat er gebeurd was toen de goudkoers kelderde, was dat de baas van die centrale bank had aangekondigd misschien te willen stoppen met het pompen van geld in de economie, omdat die weer op eigen kracht kon draaien. Goed voor de economie natuurlijk, maar slecht voor het goud.

Zilver beweegt mee met goud

De prijs van zilver beweegt altijd min of meer mee met die van goud. Als het goed gaat met goud, doet zilver het ook prima. Als goud in de kelder zit, valt zilver mee naar beneden.

Goud verkopen voor particulieren in Den Haag en elders in Nederland

Voor particulieren is het nog altijd aantrekkelijk om goud te verkopen. Zoals gezegd is de goudprijs in vergelijking met enkele jaren geleden nog altijd hoog, en het is niet gezegd dat hij snel weer op het hoogtepunt van juli 2012 zal belanden. Het is dus vooral verstandig naar de persoonlijke situatie te kijken: Heb ik nu contant geld nodig, of kan het wachten. Een kleine hoeveelheid goud kan worden ingeleverd om daar mooie dingen van te doen: nieuwe kleren kopen of een mooie reis maken. Inleveren van goud kan bijvoorbeeld bij De Goudwaag in Den Haag, een zaak met een uitstekende reputatie. Ook opsturen via verzekerde post kan, bijvoorbeeld bij dochterbedrijf de Goudpost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here