Postduiven

Postduiven houden is nog steeds populair in Nederland. Ook elders in Europa en vooral ook in Aziatische landen houden steeds meer mensen zich bezig met de duivensport. Bij wedstrijdduiven is voeding heel belangrijk.Met de juiste voeding voelt de duif zich lekkerder en zal dan ook beter presteren tijdens wedstrijden.
Historie van de postduif

De postduif is een afstammeling van de rotsduif. De rotsduif bestaat vandaag de dag nog steeds en leeft hier in nog gewoon het wild. Vele jaren voor Christus hield men de duiven al thuis, hierdoor ontstand er een tam soort duiven. In die tijd gebruikte men de duif eigenlijk alleen als voedsel.

In de tijd van de Grieken en Romeinen ontstond het idee om de duiven berichten laten te verzenden. Zie daar de geboorte van de postduiven.  Het verzenden van berichten via postduiven was natuurlijk veel sneller dan over land. In oorlogstijd was het ook veiliger om een bericht per postduif te versturen. De berichten kwamen vaker aan dan bij het ‘versturen’ over land.

Ook in de eerste wereldoorlog werden er nog postduiven gebruikt voor het verzenden van berichten. De meer dan 100.000 actieve postduiven bezorgde liefst 95% van alle verzonden berichten. De vijand leerde hier ook van en zette later roofvogels zoals valken en haviken in om de postduiven te onderscheppen.

Duivensport

De duivensport is nog steeds populair in Nederland. Tussen maart en oktober vinden er nog steeds veel wedstrijden plaats. Zoals op veel gebieden heeft ook de duivensport in de loop van de tijd een evolutie plaatsgevonden. Zo is het geven van de juiste postduiven voeding, op de juiste wijze, van essentieel belang gebleken voor de prestaties van de postduif tijdens wedstrijden.

De afgelopen jaren is de duivensport vooral in Aziatische landen sterk in opkomst. Dit wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door de soms grote geldbedragen die omgaan in de sport. Er wordt veel geld betaald voor goede wedstrijdduiven en ook in het gokcircuit gaat veel geld om.

Ziektes

Helaas zijn postduiven erg vatbaar voor ziektes, zoals coccidiose, ‘het geel’ (een van de meest voorkomende parasitaire infecties bij duiven), paratyfus en zelfs pokken. De meeste van de aandoening zijn vrij simpel te verhelpen, maar hulp van een dierenarts is wel verstandig aangezien enkele van deze aandoening dodelijk kunnen zijn voor de postduiven.
Andere interessante artikelen