Kriebelhoest

0
13
blog placeholder

Kriebelhoest, wanneer spreken we hierover?
Veel mensen ervaren de ergernis van een kriebelhoest of droge hoest minimaal één keer per jaar. Het is dan ook één van de meest voorkomende kuchjes in Nederland. Maar hoe komt het eigenlijk? Waardoor ontstaat die vervelende kriebel? Kriebelhoest wordt over het algemeen veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen en luchtwegen. Kenmerkend voor een prikkel- of droge hoest is het uitblijven van slijm bij het hoesten. De prikkel laat u telkens opnieuw hoesten, op het moment zelf lijkt dat even te werken maar uiteindelijk neemt de irritatie alleen maar meer toe. We moeten de kriebelhoest niet verwarren met de vastzittende hoest. Bij deze hoest zal u uiteindelijk wel slijm gaan ophoesten, dit is bij kriebel- of prikkelhoest niet het geval.

Wanneer is het nodig om naar de huisarts te gaan bij kriebelhoest?
In sommige gevallen is het raadzaam om een huisarts raad te plegen bij kriebelhoest.
Wanneer u de oorzaken van kriebelhoest zoveel vermijdt, zal de hoest binnen twee weken een stuk minder of over moeten zijn. Is de situatie nog steeds niet verbeterd? Ook bij onderstaande symptomen is het aan te raden om een huisarts raad te plegen. – Bij het ophoesten van slijmerig bloed – Veel pijn aan borst of keel – Steeds terugkomende hoge koorts (38,5 graden of hoger) – Piepende ademhaling bij het hoesten – Verschrikkelijke benauwdheid bij inspanning – Problemen aan de stembanden (moeite met praten)

Welke hulpmiddeltjes kunt u gebruiken bij kriebelhoest? Als u heel veel last heeft van droge- of kriebelhoest, kunt u gebruik maken van oudere middeltjes. U kunt bijvoorbeeld een theelepeltje honing nemen om uw geprikkelde keel te smeren. Ook zou het kunnen helpen om bij een plotseling opkomende droge hoest op een suikerklontje te zuigen. Ook citroen of drop kan helpen om de prikkel weg te nemen en de keel te verzachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here