Verhuizen doe je zo

0
99
blog placeholder

We denken er liever niet aan en toch overkomt het iedereen een of meerdere keren in zijn of haar leven: verhuizen. Van het ouderlijk huis naar een studentenkamer, door naar een eigen huis, met niet zelden een heleboel kamers, studio’s en gedeelde woningen ertussen. We hopen er steeds op vooruit te gaan, helaas is dit niet altijd het geval. Maar kleiner of groter, verhuizen vind niemand leuk. Niet alleen is het vaak een emotionele ontworteling van een plek die je goed kent, er moet ook een hele hoop geregeld worden. Van adreswijzigingen tot een verhuisploeg, het inpakken van spullen en het huren van een transportband. Zeker als je in de stad woont kan de nieuwe woning nog wel wat etages hoog zijn, en dan kan je maar beter goede hulpmiddelen inschakelen.

Veel mensen kijken erg op tegen een verhuizing en willen er het liefst niet over nadenken. Vooral als het een grote verhuizing betreft met veel spullen, of bijvoorbeeld het samengaan van twee huishoudens naar één. Het uitstellen van planning is begrijpelijk, maar is nu juist wat je niet zou moeten doen. Met ruim van tevoren nadenken over zaken als administratie, verhuishulp en transport maak je het een stuk minder vervelend. Sterker nog, als je leuke mensen vraagt om je te helpen kan je er zelfs een leuke gelegenheid van maken!

Wanneer je te maken hebt met een grote verhuizing kan je het proberen te zien als het managen van een project, en een plan van aanpak maken. Enkele tips:

– Begin op tijd. Er valt altijd meer te regelen dan je van tevoren had bedacht.

– Maak een lijst van iedereen aan wie je je verhuizing wilt doorgeven.

– Maak een lijst van alle instanties die je dient in te lichten.

– Bedank wat er nodig is in de nieuwe woning, zoals gas, water, licht, elektriciteit, kabel en internet.

– Prik een datum wanneer je begint met het inpakken van spullen en in welke volgorde.

– Vraag hulp aan bekenden of familie om je te komen helpen.

– Huur waar mogelijk professionele hulp in, met hulpmiddelen zoals transportbanden of een katrol. Dit scheelt een hele hoop stress op de dag zelf en is de investering dubbel en dwars waard.

Het inhuren van mankracht en materiaal wordt weleens onderschat, en men is niet altijd bekend met de mogelijkheden die er zijn als het aankomt op verhuizen. De transportbanden die te huur zijn bijvoorbeeld , geschikt voor verhuizingen waarbij naar een hoge verdieping moet worden verhuisd. Zo’n band is een hele veilige en efficiënte manier van spullen verhuizen. Maar ook met een katrol kom je een heel eind. De oude grachtenpanden in Amsterdam hebben bijna allemaal een haak in de bovenste gevel van het huis, omdat men al in vroege tijden wist wat een gemak het kon opleveren. Grote meubels, zoals banken en bedden, kunnen zo ook een stuk gemakkelijker worden getakeld. Soms is dit zelfs de enige manier, als meubels niet door de voordeur heen kunnen maar wel door een slaapkamerraam.

Dus gun jezelf de tijd. En het gemak dat voorhanden is om van een levensgebeurtenis als een verhuizing – want dat is het tenslotte – een dag te maken die omvliegt voor je het door hebt. Zodat je alle tijd en aandacht hebt voor datgene waar het werkelijk om gaat: van je nieuwe huis een thuis maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here