De warmtepomp uitgelegd: hernieuwbare energie ook bij jou thuis?

0
6
blog placeholder

Het systeem heeft als principe warmte onttrekken aan de omgeving en die door te geven via een verwarmingssysteem aan de te verwarmen ruimtes, idealiter een vloerverwarming. In feite wordt er dus een gratis energiebron aangewend die onuitputtelijk is. De verhoogde commercialisering van bepaalde producten zorgt ervoor dat de kostprijs van de installaties omlaag gaan. Dit kan, samen met de stijging van de energieprijzen, zorgen voor een kortere terugverdientijd. Ondertussen blijven onderzoekers verder zoeken naar nieuwe technieken om de grote doorbraak te realiseren.

Verschillende systemen



Bij de warmtepomp heb je verschillende systemen. De keuze van het systeem hangt af van de situatie (ligging van het te verwarmen huis, budget, etc…) Er is daarnaast ook een verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen. Hieronder leggen we er enkele uit:

  • Grond/grond warmtepomp: Dit type warmtepomp noemt men ook directe expansie warmtepompen. Het maakt indirect gebruik van zonne/energie, opgeslagen in de aardbodem. Een systeem van buizen wordt 1,20m onder de grond begraven en neemt de grondwarmte op via de vloeistof in de buizen. Met deze horizontale warmtewisselaars kan het nadelig uitkomen omdat men een groot oppervlak (grote tuin) nodig heeft, namelijk tweemaal de te verwarmen oppervlakte. Het water in het systeem zorgt voor het warmtetransport en er wordt glycol bij gedaan om bevriezing tegen te gaan.
  • Grond/water warmtepomp: Dit type warmtepomp noemt men ook een geothermische warmtepomp. Ook dit systeem maakt indirect gebruik van zonne/energie. In de zomer warmt de grond op tot 15 graden Celcius, in de winter onttrekt een vloeistof de warmte aan de grond. Het verschil met een grond/grond is een verticale warmtewisselaar, waar bij het buizensysteem verticaal in de grond wordt geboord. Om bevriezing te vermijden wordt er ook hier glycol bij het water (warmtetransport) toegevoegd.
  • Water/water warmtepomp: Ook wel een hydrothermische waterpomp genoemd. Dit systeem maakt gebruik van de zonne/energie die opgeslagen zit in nabijgelegen watermassa’s, grondwater of waterputten. Het meest gebruikte systeem bij dit type warmtepompen, is het open systeem. Hierbij boort men twee putten. Uit de ene pompt men grondwater op waaruit de warmte gehaald wordt. In de andere wordt het koude water geloosd. Dit systeem heeft ook grote voordelen wanneer het gebouw in de zomer ook gekoeld moet worden.
  • Lucht/water warmtepomp: Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, waarbij het water instaat voor het warmtetransport. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38°C opgewarmd te worden, wat voor een hoger rendement zorgt. Toch is het rendement bij dit type ook minder gunstig van zodra het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Meer information op http://www.masser.be/nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here