Scriptie tips om sneller af te studeren

0
43
blog placeholder

Fase 1. Het zoeken van informatie

Het zoeken en lezen van informatie is de start van je scriptie. Dit kun je uiteraard pas doen op het moment dat je een onderwerp hebt gekozen. Kies een onderwerp dat je interesse heeft, tenslotte ben je een aantal maanden met je scriptie bezig. Voor het vinden van een leuk onderwerp kun je eens nagaan of je gedurende je opleiding een interessant onderwerp bent tegengekomen, bijvoorbeeld bij vakken die je hebt gevolgd. Ook kun je inspiratie opdoen bij je docent/ stagebegeleider, de actualiteit, (nieuwe) onderwerpen in de literatuur of neem contact op met het Onderzoeksloket http://www.onderzoeksloket.nl , zij koppelen studenten aan afstudeeropdrachten.

Zodra je een interessant onderwerp hebt gekozen, begint het zoeken naar relevante informatie. Tijdens het lezen van de literatuur zul je merken dat je veel andere en nieuwe ideeën over jouw onderwerp tegenkomt. Als jouw onderwerp te veelomvattend blijkt te zijn, probeer je onderwerp dan in deze fase bij te stellen. Dit kun je doen door een bepaald aspect van het onderwerp eruit te lichten of te onderzoeken.  Het is goed om in deze beginfase van het informatie zoeken je onderwerp wat te nuanceren en bij te stellen.

Gebruik tijdens je zoektocht naar informatie altijd meerdere Engelstalige en Nederlandstalige zoektermen en combineer deze termen. Een handige tip is ook om de literatuurlijst van een relevant artikel of boek te bestuderen, zodat je bij nieuwe informatie komt die wellicht ook relevant is. Zoek ook eens op synoniemen en verwante zoektermen. Het is belangrijk om in deze fase alle nieuwe begrippen en belangrijke auteurs van jouw onderwerp steeds te noteren. Op deze manier kun je in een later stadium eventueel weer nieuwe informatie zoeken. Vraag je gedurende je zoektocht naar informatie altijd af: is dit van belang voor het beantwoorden van mijn gekozen onderwerp? Zo niet, laat het dan verder zitten.

 

Fase 2. Onderzoeksvragen

Zorg ervoor dat je scriptie een duidelijke en heldere centrale vraag bevat, zodat je precies weet wat je moet gaan onderzoeken. Met de juiste centrale vraag valt of staat je hele onderzoek, maar de vraag is: hoe stel je deze op? Het opstellen van een goede centrale vraag kost veel tijd. Het beste is om jezelf eerst een paar dagen te verdiepen in het onderwerp, vervolgens alles opzij te leggen en af te vragen: wat zou ik hierover willen weten? Wat zou ik willen uitzoeken?  Het is daarbij belangrijk om, zodra je een onderwerp hebt gekozen, te zorgen dat je jezelf gaat focussen door één deelonderwerp te kiezen. Je kunt je onderwerp dus ook in deze fase nog bijstellen. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw onderwerp echt iets toevoegt en niet vaag of algemeen is. Over het algemeen kun je de volgende criteria hanteren bij het opstellen van een centrale vraag: zorg dat het een open vraag is, het geen feiten/ eigen mening bevat, nog geen antwoord geeft en helder en eenduidig is geformuleerd. Praat ook eens met je begeleider hierover.

 

Fase 3. Het uitvoeren van het onderzoek

Deze fase is de kern van het scriptieproces. Je voert in deze fase zelfstandig je onderzoek uit, welke bestaat uit  theoretisch – en/ of praktijkonderzoek. In beide vormen van onderzoek is het belangrijk om steeds goed na te denken over alle keuzes, zoals bijvoorbeeld de keuze van een bepaalde onderzoeksmethode. Creëer voor jezelf bijvoorbeeld steeds een goed overzicht van alle mogelijke onderzoeksmethoden en kies op basis van een afweging van de voor- en nadelen de meest geschikte methode. Pas nadat je het theoretisch onderzoek hebt afgerond, begint het praktijkonderzoek. Een gedegen praktijkonderzoek opzetten is niet gemakkelijk, zorg dus dat je eerst je onderwerp goed in kaart hebt alvorens je hiermee begint. Een bekende valkuil is jezelf blind staren op de finish en te veel in één keer willen aanpakken.

Bedenk dat je alle keuzes die je hier maakt in de volgende fase aan de lezer gaat verantwoorden. Je kunt de scriptie dus opvatten als een betoog, waarin je de lezer –jouw beoordelaars- moet overtuigen van jouw keuzes en professionaliteit. Rapporteer dus niet alleen je resultaten, maar gebruik daarnaast ook goede, overtuigende argumenten en verwijs naar relevante gegevens en bronnen. Een goed hulpmiddel daarbij is om steeds de vraagstelling in je achterhoofd te houden. 

 

Fase 4. Het schrijven

Veel studenten vinden dit de lastigste fase, ze hebben het wel in hun hoofd maar krijgen het niet mooi geformuleerd op papier. Schrijven is denkwerk. Het schrijven van een scriptie is een lang proces, dus bewaar je geduld en schrijf elke dag een paar uur. Het is het handigste om te starten met een alinea en vervolgens kun je dit uitbouwen tot een paragraaf en heel een hoofdstuk. Bedenk van te voren wel eerst hoe je het hoofdstuk op wil bouwen en wat je ongeveer in elke alinea wil zeggen, maak een schrijfplan! Door klein te beginnen en groot te eindigen, ben je ook meer gemotiveerd en heb je een betere focus. Ook het resumeren is een goede gewoonte, geef je lezers adempauze door steeds tussentijds samen te vatten wat er is verteld en aan te kondigen wat er verder nog zal worden behandeld. Een andere tip is om de resultaten van je praktijkonderzoek in de verleden tijd te schrijven, aangezien jouw onderzoek op het moment van schrijven al is voltooid. Schrijf  vooral objectief, logisch, zorgvuldig, precies en helder!

Fase 5. Herschrijven

Dit is de laatste fase van het schrijfproces, waarbij je het geschreven stuk nogmaals doorleest en eventueel gaat herschrijven. Je kunt hierbij het beste je eigen stuk kritisch doorlezen, alsof het een stuk van een ander is. Het kan ook nuttig zijn om een studiegenoot je scriptie kritisch door te laten lezen. En ondanks dat je hard hebt zitten ploeteren op je scriptie, is het belangrijk altijd kritisch op jezelf te blijven: durf te schrappen en te verbeteren! Taal is binnen de meeste onderwijsinstellingen een steeds belangrijker beoordelingscriterium. Stiekem telt het natuurlijk vaak nog veel zwaarder, want hoe serieus word je genomen als je inhoudelijk sterke stukken hebt, maar de zinnen niet goed lopen en veel taalfouten bevatten?

Fase 6. Afronden

In deze laatste fase gaat het om het afronden van je scriptie. Uiteraard zal je vooral worden beoordeeld op de inhoud, maar ook is de leesbaarheid van groot belang. Zorg voor een overzichtelijke en nette lay-out. Besteed hier voldoende aandacht aan. Durf indruk te maken met je scriptie!

  

Een scriptie schrijven blijft een hele uitdaging. Loop je vast tijdens het schrijven van je scriptie of weet je niet meer hoe je verder moet? Maak dan eens gebruik van de professionele scriptiehulp van Topscriptie http://www.topscriptie.nl Topscriptie.nl biedt specifieke, inhoudelijke scriptiehulp van een hoge kwaliteit met betrokken en professionele scriptiebegeleiders.



Voordelen Topscriptie.nl:
* Een betere scriptie
* Sneller afgestudeerd
* Meer motivatie en plezier
* Een leerzame periode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here