Videokaarten van tablets en laptops vergelijken

Voor tablets en laptops zijn er speciale mobiele versies. Deze mobiele versies van een videokaart van AMD of NVIDIA zijn te herkennen aan de M achter de naam. Daarnaast verschillen ze natuurlijk niet alleen in formaat, maar ook in performance en energieverbruik, al blijven ze gebaseerd op dezelfde architectuur.
Voor zowel de desktop computer als voor laptops bestaan vele videokaarten in verschillende soorten en maten. Voor bijvoorbeeld tablets en laptops zijn er speciale mobiele versies. Deze mobiele versies van een videokaart van AMD of NVIDIA zijn te herkennen aan de M achter de naam. Daarnaast verschillen ze natuurlijk niet alleen in formaat, maar ook in performance en energieverbruik, al blijven ze gebaseerd op dezelfde architectuur. Bij sommige modellen kan het verschil in performance met de mobiele versie wel oplopen tot 50%.

Een dedicated videokaart

Naast de desktop videokaart en de mobiele versies is er ook nog een verschil tussen een geïntegreerde en een dedicated videokaart. Een dedicated videokaart heeft zelf werkgeheugen, een koelingsysteem en stroomregulatie en vormt dus een eigen eenheid,  terwijl een geïntegreerde videokaart verschillende onderdelen deelt met de rest van het systeem. Hierdoor is een geïntegreerde videokaart meestal energiezuiniger, maar ook minder snel. Als je dus veel eist van een videokaart, bijvoorbeeld voor de nieuwste games of zware grafische programma’s, is het zeker aan te raden om voor een dedicated videokaart te gaan.

Videochip in de processor

Een voorbeeld van een geïntegreerde videokaart is de Intel HD 4000 serie. Dit model is dus niet letterlijk een kaart, maar om een grafische chip in een Intel Core processor. Een van de laatste versies uit deze serie is de Intel HD Graphics 4600, die alleen terug te vinden is in de nieuwere processors van Intel gebaseerd op de Haswell-architectuur dat in 2013 op de markt verscheen.

Performance vergelijken

Wil je een laptop of een tablet met veel grafische rekenkracht dan moet je dus voor een dedicated videokaart gaan. Laptops met een high-end videokaart, die worden verkocht als gaming laptops, zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer  1000 euro. Als je goedkoper uit wilt zijn kan je voor een snelle midrange videokaart gaan. Deze zijn nog altijd snel genoeg is om de nieuwste games te kunnen spelen. Het is daarom belangrijk om te weten wat jouw eisen zijn, want met de grafische performance van laptops en tablets vergelijken kan niet alleen veel geld besparen, maar ook een grote teleurstelling voorkomen.
Andere interessante artikelen