Waterhardheid en kalkaanslag hebben gevolgen voor portemonnee

0
14
blog placeholder

Waterhardheid

De waterhardheid is de mate waarin water kalk bevat. Hoe meer kalk, hoe hoger de waterhardheid. In Nederland wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse graden. 1 Duitse graad staat voor 10 milligram calciumoxide per liter water. Vanaf een waterhardheid van 2,7 dH vormt zich kalkaanslag.

In Nederland is het water hard. In de bodem waar ons drinkwater uit wordt gewonnen zit namelijk veel kalk. Tijdens de winning van water komt er telkens kalk mee omhoog. De waterbedrijven ontharden niet of onvoldoende, waardoor bijna elk huishouden last heeft van kalkaanslag

Kalkaanslag

Het gevolg van hoge waterhardheid is kalkaanslag. Overal waar water komt, maar met name waar water wordt verwarmd of opdroogt, vormt zich kalkaanslag. Het meest zichtbaar is kalkaanslag op kranen, de douchekop en badkamertegels. Aangezien het lelijk en onhygiënisch is, doen mensen over het algemeen veel moeite om kalkaanslag weg te poetsen. Helaas is kalkaanslag zeer hardnekkig, waardoor er een flinke dosis inspanning en dure antikalkmiddelen voor nodig zijn. Zeer ontmoedigend is dat de vorming van kalkaanslag altijd door gaat, het moment dat alles weer mooi blinkt is van zeer korte duur.

Kalkaanslag is niet alleen vies en lelijk, maar ook schadelijk. Oppervlakten poetsen met antikalkmiddelen zorgt voor slijtage en kost poetsmiddelen. Maar substantiële schade wordt vooral aangericht door verkalking van warmwaterapparatuur. Vooral op verwarmingselementen vormt zich kalkaanslag. Kalk isoleert warmte, waardoor verwarmingselementen hun warmte niet meer goed kunnen overdragen aan het water. Het water verwarmen tot een bepaalde temperatuur kost veel meer energie. Dat geldt voor alle warmwaterapparatuur, van waterkoker tot wasmachine tot CV. Een onnodig hoge energierekening is het gevolg.

Overbelasting van diezelfde apparatuur zorgt voor het voortijdig optreden van defecten, waardoor reparatie of vervanging sneller nodig is.

Waterontharder

Een waterontharder is een structurele oplossing voor een hoge waterhardheid, dit apparaat verwijdert geen kalkaanslag uit huis, maar voorkomt juist dat kalkaanslag zich überhaupt kan vormen. Dat doet een waterontharder door de kalk uit het water te verwijderen voordat het uit de kranen komt. Een waterontharder wordt vlak na de watermeter geplaatst, en wisselt daar harde deeltjes (calcium en magnesium) in voor zachte deeltjes (natrium). Het resultaat is zeer zuiver en kalkvrij drinkwater, waardoor kalkaanslag buiten spel is gezet. Maar vergeet ook niet het comfort wat zacht water oplevert: periodiek poetsen is niet meer nodig, en het water is zacht voor haar en huid.

Het zelf verlagen van de waterhardheid vergt de aanschaf van een waterontharder, maar die investering verdient zich binnen enkele jaren terug door allerlei besparingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here