Energie Besparen Tips

Besparen op je energierekening

Geld besparen op stroom en gas kan door prijzen van verschillende energieleveranciers te vergelijken en het goedkoopste contract af te sluiten. Maar het kan nog eenvoudiger: voor alle energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen! En minder energie gebruiken is ook nog eens duurzamer dan wind- of zonne-energie. Denk je bij besparen op energie aan korte koude douches en zitten bibberen in het donker? Of grote investeringen in dubbel glas en andere isolatie? Dat hoeft allemaal niet. Energie besparen kan ook zonder in te leveren op comfort, door eenvoudige handigheidjes en het aanleren van een paar simpele gewoonten.
Stoken voor de vogeltjes?

Misschien ken je die kreet wel, als je een buitendeur of raam open laat staan wanneer de verwarming aan is: “We stoken niet voor de vogeltjes!” Het is natuurlijk zonde van de warmte als die direct het huis verlaat via een open deur of raam. Niet alleen als de visite op het punt staat te vertrekken, en je blijft onverwacht in de deuropening nog staan praten. Maar ook met deuren en ramen dicht kan er veel warmteverlies optreden. Met tochtstrips, een brievenbusklep en -borstel en een dik gordijn bij de voordeur kun je dit tegengaan. Over stoken gesproken: met radiatorfolie achter de radiatoren in huis warm je niet de muur op, maar de kamer en met gordijnen tot aan de vloer verwarm je vooral het raam.

Let op bij aanschaf van apparaten

Als je nieuwe apparaten koopt, let dan op de energielabels. Vaatwassers, koelkasten en wasmachines slurpen energie, zodat je hier veel op kunt besparen. Maar ook bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger, computermonitor, televisie of oven kun je op het label letten. Zuinige apparaten hoeven niet duurder of slechter te zijn dan minder zuinige. Op een wasdroger kun je heel veel besparen door hem helemaal niet aan te schaffen. Aan de lijn droogt de was ook wel. Kijk bij de aanschaf van apparaten ook of ze helemaal uit te zetten zijn, of altijd standby blijven waardoor ze ook stroom trekken wanneer je ze niet gebruikt. Dit sluipverbruik kun je ook tegengaan door apparaten aan te sluiten op stekkerdozen die je met een knop helemaal uit kunt zetten.

Tot slot: neem je gewoonten onder de loep

Veel mensen verspillen energie omdat ze simpelweg niet stilstaan bij hun gewoonten. Ze laten licht of verwarming aan in vertrekken die ze niet gebruiken, of de televisie staat aan zonder dat er iemand naar kijkt. Kijk dus kritisch naar je gewoonten en bedenk of het anders kan.

Bron:
EnergieSwitcher.NL
simpelswitch.NL
gaslichtvergelijk.com
Andere interessante artikelen