Hoe komt het dat je een burn-out krijgt?

0
23
blog placeholder

Hoe komt het dat je een burn-out krijgt?

Een burn-out kan iedereen overkomen, maar hoe krijg je deze eigenlijk? Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot een burn-out en per persoon is dit niet altijd helemaal hetzelfde. Ook wordt er per persoon anders mee om gegaan en de een heeft het eerder door dan de ander. Het kan zijn dat je al een hele tijd loopt met een burn-out, maar dat je dit zelf niet door hebt. Of nou ja, je merkt de symptomen wel, maar je kunt ze niet plaatsen. Een burn-out komt vaak door stressvolle periodes, voordat je een burn-out krijgt vindt er vaak een periode van overbelasting plaatst. Dit wordt vaak niet goed herkend en wordt dan als normaal beschouwd, daardoor wordt een burn-out ook niet snel herkend. Het kan zijn dat je te veel werkt en dat dat allemaal te veel wordt, hiervan kan je ook een burn-out krijgen. Het leidt eigenlijk allemaal tot een punt, hoe je met deze punten omgaat. Een burn-out ontstaat dus vaak doordat mensen niet op de juiste manier omgaan met een bepaalde situatie die veel stress veroorzaakt. De ene ontwikkeld dus wel een burn-out in een bepaalde situatie, waarbij een ander dit niet doet.

De symptomen en klachten van een burn-out

Veel mensen vragen zich vaak af wat nou eigenlijk het verschil is tussen overspannenheid en een burn-out. Overspannenheid is vaak iets wat een korte tijd aanhoudt, dit kan 3 maand zijn, maar het kan ook zo 6 maand zijn. Bij een burn-out heb je vaak dezelfde symptomen, maar toch is hier dan meer aan de hand. Een burn-out duurt ook langer en is niet over na een paar maand, toch worden deze twee vormen vaak door elkaar gehouden. De klachten die vaak komen kijken bij een burn-out zijn onder andere lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Daarnaast kunnen mensen last hebben van een grote vermoeidheid nadat ze zich geestelijk hebben ingespand. Het kan ook zo zijn dat je pijn in de spieren hebt of dat je een zere nek en rug hebt. Je zit constant te piekeren en je kunt je niet goed ontspannen, ook gaat concentreren een stuk moeilijker en ben je snel prikkelbaar. Zo zijn er nog een aantal symptomen en klachten waaraan je een burn-out kunt herkennen en welke hierbij komen kijken.

Na een burn-out weer aan het werk

Als je een burn-out hebt is het verstandig om rust te nemen en langzaam aan weer verschillende activiteiten te ondernemen. Vaak krijg je begeleiding bij dit proces, op een gegeven moment is het ook weer de bedoeling dat je weer gewoon mee kunt draaien in de samenleving. Dit houdt onder andere in dat je weer aan het werk gaat, niet zo van de een op andere dag, maar geleidelijk aan. Als bedrijf zijnde is het verstandig om personeel met een burn-out zo goed mogelijk te helpen. Hiervoor kun je een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren op het werk. Op deze manier kan iemand die een burn-out heeft gehad rustig weer aan het werk en zo gaat dit op een goede manier. Voor meer informatie over het op de juiste manier laten re-integreren van personeel kun je kijken op Burowerkwijzer.nl. Zij zijn in verschillende branches werkzaam en kunnen mensen met een burn-out goed helpen om weer in het oude ritme te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here