Factoren invloed premie autoverzekering

Een WA autoverzekering is verplicht in Nederland. Als je een auto bezit is het dus noodzakelijk om deze verzekering af te sluiten. De premies verschillen per persoon. Hoe berekent de autoverzekeraar nu deze premie? In dit artikel behandelen we de factoren die de premie voor de autoverzekering bepalen.
Type Dekking

De WA dekking is de goedkoopste variant. Hoe breder de dekking die je kiest hoe meer je betaalt. De keuze voor een Allrisk dekking zorgt ervoor dat jouw premie stijgt. Denk goed na welke dekking je kiest en wat past bij jouw situatie. Als je bijvoorbeeld een auto van 10 jaar of ouder hebt, dan is het logischer om alleen een WA verzekering te kiezen. De dekking bij total loss voor dit soort auto’s is namelijk minimaal (dagwaarde). De hoge premie die je betaalt voor een All risk dekking is dan niet de moeite waard.

Woonplaats (en adres)

Een auto verzekeren in Amsterdam is vele malen duurder dan in een dorp in Drenthe. Als jij woont in een drukke stad dan is jouw premie dus hoger. Hier heb je verder geen invloed op tenzij je bereid bent om te verhuizen voor een lagere premie.

Het loont wel om de autoverzekering vergelijken want het is sinds kort bekend dat de autoverzekeraars premieverschillen hebben per adres en zelfs in dezelfde straat kunnen er verschillen in premie zijn. Dit wordt het zogenoemde microzoning genoemd. Hier kan je soms als je op een straat op nummer 10 woont veel meer betalen dan iemand in dezelfde straat die op nummer 100 woont. De verzekeraars onderling verschillen ook in premie per woonplaats en adres.

Leeftijd bestuurder

Jongeren veroorzaken meer ongevallen en schade dan ervaren bestuurders. Ook ouderen hebben een grotere kans op een schade. Hierdoor heeft jouw leeftijd ook invloed op de hoogte van de autoverzekering premie. Hier kan je over het algemeen niets aan doen en geen invloed uitoefenen.

Schadevrije jaren

Hoe minder schade je claimt over tijd hoe meer korting je ontvangt van de verzekeraar. Je bouwt schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren wordt je ingeschaald op een kortingsladder, ook wel de bonus-malus ladder genoemd. De hoogte van de korting is per verzekeraar verschillend. Hoe meer schade je claimt hoe minder schadevrije jaren je hebt en dus hoe minder korting.

Merk en model van de auto

Bij een aanrijding zorgt een zware auto over het algemeen voor meer schade dan een kleine auto. Gevolg is dat een zware auto meer premie betaalt voor de autoverzekering.

Als je kiest voor uitgebreidere dekking zoals de Allrisk verzekering, dan is de waarde van de eigen auto ook van  belang. Een dure BMW betaalt meer allrisk verzekering dan een simpele Toyota Aygo.

Aanvullende verzekeringen

Wanneer iemand kiest voor aanvullende dekkingen dan stijgt de autoverzekering premie ook. Hiermee wordt bedoelt het totaalbedrag inclusief de aanvullende dekkingen. Je bent wel aanvullend verzekerd voor dit extra bedrag. Denk dan bijvoorbeeld aan de schade-inzittenden verzekering.

Aantal kilometers per jaar

Hoe meer kilometers u rijdt des de groter de kans op schade. Als u veel rijdt dan is de premie voor uw autoverzekering hoger. U moet dit doorgeven aan de verzekeraar. Wees wel eerlijk, want foutieve informatie doorgeven kan ervoor zorgen dat u niet bent verzekerd. Dit betekent dat u bij een aanrijding niets krijgt uitgekeerd of dat u zelf moet ophoesten voor de schade.

Betalen per jaar of per maand

In een keer de autoverzekering voor een heel jaar betalen is doorgaans goedkoper dan per maand betalen. Sommige verzekeraars geven een korting als je het bedrag in een keer betaald.

Eigen risico

Eigen risico is het bedrag wat u betaalt bij een schadeclaim. Hoe hoger u het bedrag instelt hoe minder premie u hoeft te betalen. Let wel op dat wanneer u schade rijdt u het bedrag wel moet ophoesten. Als u bijvoorbeeld 1000 euro eigen risico heeft en u veroorzaakt een schade van 1200 euro, dan moet u van deze schade 1000 euro zelf betalen. Als u geen schade rijdt dan bent u wel goedkoper uit met de autoverzekering premie.
Andere interessante artikelen