De kracht van teletekst

Het huidige teletekst stamt uit 1974 en is ontworpen in Engeland door de BBC. Het is sinds die tijd nauwelijks nog doorontwikkeld. Vergeleken bij het internet zijn de grafische mogelijkheden op dit medium erg beperkt. De nieuwsberichten zijn beknopt en ook de manier van navigeren door de pagina’s is achterhaald. Toch is teletekst nog steeds […]
Het huidige teletekst stamt uit 1974 en is ontworpen in Engeland door de BBC. Het is sinds die tijd nauwelijks nog doorontwikkeld. Vergeleken bij het internet zijn de grafische mogelijkheden op dit medium erg beperkt. De nieuwsberichten zijn beknopt en ook de manier van navigeren door de pagina’s is achterhaald. Toch is teletekst nog steeds razend populair. Elke dag raadplegen miljoenen mensen de hun vertrouwde pagina’s op teletekst. Er is inmiddels zelfs een App die het mogelijk maakt de vertrouwde pagina’s op je smartphone te lezen. Daarmee is telektest nog niet ten dode opgeschreven. Waarom is teletekst nog steeds zo populair? We leggen hier uit waarom.

Teletekst is betrouwbaar

Door de jaren heen heeft de techniek achter teletekst zich bewezen. Het werkt altijd en er zijn nauwelijks storingen. Daarnaast weet elke gebruiker inmiddels hoe het systeem werkt. De opmaak en de manier van navigeren is altijd hetzelfde gebleven.

Geen reclame

Hoewel dit gaat veranderen voor de App kent de televisie variant van teletekst nog geen reclame. Dit kan voor veel lezers een pluspunt zijn. Je wordt niet afgeleid door grote banners of drukke video’s. Het is enkel tekst en dat zorgt voor rust bij het lezen.

Bekende paginanummers

Er is een aantal paginanummers die bij veel mensen in het geheugen gegrift zijn. Dit zorgt dat tijdens het televisie kijken snel even de gewenste pagina geopend kan worden. Voorbeelden van populaire pagina’s zijn het nieuws op 101, het weer op 704 en de voetbaluitslagen op 818.

Kort en krachtig

Bij het lezen van het nieuws op internet verdrink je nog wel eens in de hoeveelheid van informatie. Dit is misschien een groot voordeel van teletekst. Alle berichten zijn kort en krachtig opgeschreven. Alles past op enkel 1 pagina. Hierdoor ben je in hoofdlijnen snel op de hoogte van het actuele nieuws.
Andere interessante artikelen